Doelgroep #Ontdek je werkplek
- Floor van Cauwenberghe
- 6 jan 2019
- 2 minuten om te lezen
De eerste integrale opdracht van dit jaar ging over de instelling waar ik stage loop. Afgelopen bericht kun je lezen over de instelling en hun visie. In dit bericht gaat het over de doelgroep!
PSW biedt begeleiding en behandeling aan kinderen aan jongen van 0 t/m 18 jaar met bijvoorbeeld:
Een ontwikkelingsachterstand, verstandelijke beperking en of gedragsproblemen
Een bijkomende beperking
Een bijkomende diagnose zoals autisme, ADHD of hechtingsproblematiek.
Hiernaast worden de ouders begeleidt bij de verzorging en opvoeding in de eigen omgeving. Er kan op verschillende manieren hulp geboden worden. Dit hangt af van de situatie en de behoefte.
(PSW, NB)
Wat er voornamelijk voorkomt binnen PSW Junior:
Ontwikkelingsachterstand
Tijdens de ontwikkeling van een kind kan er op jonge leeftijd al signalen zijn dat hij/zij zich anders ontwikkelt. Het komt vaak voor dat het niet direct duidelijk is waar dat door komt. Er wordt van een achterstand gesproken als een kind bepaalde vaardigheden niet haalt op een leeftijd waarop dit wel gebruikelijk is. Gebieden waarna gekeken wordt zijn spraak, grove- en fijne motoriek, sociale vaardigheden en leervermogen.
Verstandelijke beperking
Dit is een verzamelnaam voor een ontwikkelingsstoornis waarbij het IQ zich niet met de normale snelheid kan ontwikkelen. Bij jonge kinderen is dit vaak nog niet duidelijk. Het wordt pas duidelijk bij het ouder worden, dan wordt de beperking zichtbaar en meetbaar. Een kind met een verstandelijke beperking gaat bijvoorbeeld later zitten, staan, lopen en praten dan gemiddeld. Leren gaat moeilijker en herhaling is nodig om nieuwe dingen te leren.
Gedragsproblemen
Als lastig gedrag dagelijks voorkomt, het kind zich hierdoor belemmert en het storend is voor de omgeving is er sprake van gedragsproblemen. Vaak hangt dit samen met problemen in de ontwikkeling en is het een uiting van onbegrip. Denk aan: agressie, teruggetrokken gedrag, bijna geen gesproken taal, gedrag uitlokken, druk gedrag, opstanding.
(PSW, NB)
Ze krijgen extra aandacht en ondersteuning om de doorstroom naar (regulier) onderwijs te vergemakkelijken en hun sociaal-emotionele ontwikkeling te laten groeien. De achterstand op het gebied van taal en spraak, motoriek, zelfredzaamheid of schoolse vaardigheden wordt begeleid door professionele begeleiders van PSW met ondersteuning van gedragskundige en therapeuten.
(PSW informatieboekje, 2018/2019)
Wat ik vooral terug zie komen in de begeleiding is het kijken naar de kinderen en hierop aan proberen te sluiten. Voorbeelden:
Ik hoor je en ik zie je …
Uitleggen wat je ziet
Uitleggen wat je hoort
Aankijken als je iets duidelijk wilt maken
Consequent zijn; zelf schoenen aandoen, ook al wordt er hier boos op gereageerd bij je standpunt blijven
Hierin zie je ook terug wat de doelgroep belangrijk vindt in de omgang. Het duidelijk zijn! Een veilige en stimulerende omgeving wordt ook geboden en is denk ik ook belangrijk voor een goede omgang. Een stimulerende omgeving is een omgeving waar kinderen uitgedaagd kunnen worden op alle ontwikkelingsgebieden. Belangrijke begrippen hierbij zijn voorspelbaarheid, herkenbaarheid en herhaling.
Zelf vind ik dit ook erg belangrijk en zijn dit dus ook dingen waar ik aandacht aan wil besteden. Zeker het punt; consequent zijn. Vaak vind ik het moeilijk om mijn geduld te bewaren, vooral als het lang duurt. Ik moet dan proberen om bij mijn standpunt te blijven en niet uit ongeduld zelf gaan opruimen, schoenen aandoen enzovoort.
Einddoel:
Kennis: kennis over de de diverse doelgroepen, verdiepend in de eigen doelgroep en/of aanverwante doelgroepen.
Comentarios